Performativ Interaktiv Underviser, Event Koordinator og Konsulent med sans for bæredygtighed

I de sidste mange år sat jeg pris på den grønne bevidsthed – både i mit private liv og ved at sprede of forstyrke “bæredygtigheden” princippet i forskellige sammenhænge:

 • da jeg arbejdede hos IBIS med “jeg er Yasuni” kampagnen
 • ved at omgive mig selv med mennesker som tror på og fremmer de samme værdier
 • ved at promovere inspirerende folk/events/ideer på sociale medier og min ydmyge blog (i en ‘start’ fasen)
 • ved at forsat undersøge, reflektere og uddybbe min viden, så min passion og intuition kan støttes af gode argumenter
 • ved at vælge bestemte retninger og fokus, når min rolle i et projekt kan samtidig gøre en forskel/inspirere, f.eks i interaktiv performance kunst projekter og performativ undervisning fokuserer jeg oftest på bæredygtigheden, autentiske relationer med selv og andre, holistisk selv udvikling
 • jeg opfordrer andre til at spise sund, spilde mindre/genbruge, sortere skrald, osv.

Det sidste punkt med affaldssortering var et direkt skub til at gå i gang med at lede efter samarbejdspartnere til et projekt rettet mod at øge mængden og kvalitetten af kildesortering i private husholdninger. Fordi det var vigtigt og fordi jeg gjordte det alligevel blandt venner, den “hippie” vej.

Jeg ville så “institutionalisere” mine indsats og skabe et job for mig selv.

For at bedst udnytte mine tværfaglige evner, var mit forslag at bidrage til adfærdsændrings-kampagner eller forsøg-programmer ved at gå rundt med min nudging- og undersøgelses-kit, som initiativrig kontakt person for forskellige stakeholders + passioneret ‘Trash is Treasure’ underviser + data indsamler + projekt konsulent i en person.

I løbet af 4 uger nåede jeg at uddybe emnet og videnskabeligt bekræfte min uformel viden om borgeres sorterings vaner og den nødvendige strategi. Jeg snakkede med nogle relevante ansatte fra 3 kommuner: København, Frederiksberg og Roskilde og fik nogle værdigfulde indsigter i forskelle i implementering af den nationale ressourceplan af 50% genbrugt affald inden 2022. Det gav ikke mening om at ansøge om Miljøministeriets kommunepuljen i November, men den næste omgang er i Marts 2016.

I min forsknings fase opdagede jeg at affaldssortering er et kæmpe stort emne og der er mange gode initiativer – allerede i gang eller under design – og en masse erfaringer og materialer der kan deles mellem kommunerne.

Jeg var mest tiltrukket af et potentielt samarbejde med Roskilde Kommunen, fordi kildesortering i et større omfang er endnu at implementeres og sådan proces er meget interessant. Der er løbende undersøgelser, miljømæssige vurderinger og prioritering af indsatser for at realisere målet mest optimalt. Kommunen kan genbruge erfaringer fra andre kommuner og mere advancerede lande og samtidig eksperimentere med egne progressive løsninger. Jeg er spændt på den retning det tager og vil gerne bidrage. Friske øjne og åbne muligheder. Og det betyder også at kommunikationsstrategi er stadig under design, som begrænser hvor detaljeret et event for borgere kan planlægges. Og det var bestemt der, hvor jeg oprindeligt skulle engagere mig selv i.

Min måde at designe og implementere på – uanset om det er et undervisningsforløb, et performativ foredrag eller tekst til sociale medier/hjemmeside – er dog altid skræddersyet, derfor “mit produkt” udvikles agilt. Min styrke er en samarbejdende proces (“samskabelse”), baseret på min egen forskning, viden- og ide-udveksling med interesseret partier og tilpassning af min “værktøjskasse” til bestemte mål og sammenhæng.

Jeg kan lide at arbejde med eksisterende ressourcer som udgangspunkt og løbende forstyrke dem, udvide dem med nye interessante perspektiver eller finde kombinationer, der tilføjer ekstra værdi. Jeg sætter samtidig pris på at mit bidrag som forsker og konsulent efterlader en institution jeg arbejder for med brugbar viden og inspiration.

En del af min rolle: performativ info- og inspirations-kampagne:

Jeg kan bedst lide at arbejde med alternativ undervisning med elementer af lege og rituel ved at lave en slags levende installation, hvor mennesker kan komme, interagere og samtidig få en masse viden gennem min passioneret, performativ måde at præsentere på.

Installationen kan foregå i mange timer inden og efter et hoved præsentation/performance hvor alle er samlede, ligesom jeg gjordte sidst i Sisters Academy i Malmo. For at motivere mennesker til at sortere skrald, var det vigtigt at give dem en visuel, ritualiseret oplevelse og vise præcis hvilket affald går i hvilken container.

Jeg er god til research, analyse og har et rigt netværk af mennesker jeg sparrer med. Jeg har kun i de sidste 4 uger kontaktet mange mennesker fra det offenlige sektor samt kunstnere og kreative iværksættere som direkt eller indirekt arbejder med ‘genbrug’ konceptet. Det kom ud af processen indtil videre. (*bemærk at det er kun et udkast af min indledende undersøgelse, ikke et færdigt produkt. Jeg ville bare vise at jeg kan også forske, analysere og kommunikere med forskellige stakeholders)

Mere affald-sortering i husholdninger (Projekt af Iwona Rejmus)

For mig er det vigtigt at mennesker identificerer sig selv med hvad som helst jeg er ambassadør for. Derfor prøver jeg at give dem først og fremmest:

 • min egen historie (som et menneske som havde sin egen udvikling)
 • en forståelse af hvordan alt er forbundet (selv et lille bidrag er faktisk en symbol af noget større)
 • hands-on hints hvordan de kan selv gøre det
 • lave dem til ambassadører ved at inspirere til at tage selv ansvar og sprede ordet

Hvis jeg er en del af genbrug/affaldssortering/bæredygtigheds kamapagne, f.eks. ‘Trash is Treasure: fo fall in love with recycling…‘, vil jeg, udover eventets fælles mål, dække bredere perspektiv. Med eksempler, associationer, elementer af bæredygtig kunst, mode, objekter, referencer til eksterne aktører/initiativer. Med startspunkt i:

LIVSTIL, VÆRDIER

sundhed, velfærd: det kropslige, det mentale, de emotionelle

DESIGN, PRODUKTION

Ecodesign (Grøn design):

berædygtig produktion (herunder smart emballage)

berædygtig produkter: sund mad, kosmetikker

FORBRUG

mindsket, mere bevidst forbrug

GENBRUG

affaldssortering

recycling

upcycling

bæredygtig mode

FRA AT BANE NYE VEJ TIL UBESTRIDELIG VIRKELIGHED

(MARKEDSFØRING, AMBASSADØRER, POLITIK, VIRAL LIVSTIL)

CSR manifest, forskellige CSR former og profiler

…at smitte andre (Lead by Example)

Andre slags undervisning/vejledning

Jeg kan bruge de metoder i variationer med hensyn til et emne, deltagere, lokale og formål. Det kan være i forskellige former og sammenhænge. Jeg underviste/inspirerede også for eksempel i:

performance metoder, kreativitet og hvordan man kan bruge fiktion til selv udvikling, i skoler og festivaler

autentiske relationer og mere holistisk kommunikation i min workshop og interaktiv ritual “100 Faces of ‘each other’ ”

tantra og kærligheds liv ved en-to-en inspirerende snak med gymnasium elever og voksne under Menneskebiblioteket events. Here med Tobias fra Ørestads Gymnasium.

One Commentto Performativ Interaktiv Underviser, Event Koordinator og Konsulent med sans for bæredygtighed

 1. […] In November and December. I kept rolling the ball I have started many weeks before when I tried to create a new job role myself, my unique package kit: a potential “performer/educator/interviewer” job in collaboration with Roskilde Kommune with an aim of inspiring and educating people to sort garbage (communication and presentation of myself with that angle is part of this blog post). […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.